Przyszedł w końcu czas na pierwszy post kulinarny. Na rozgrzewkę mam dziś dla Was żytnie (choć wcale nie takie zdrowe) ciasto z jabłkami. Cukru się w nim nie uniknie, ale warto czasem pogrzeszyć :) Jest to według mnie najlepiej smakujące ciasto na mące żytniej, jakie dotąd robiłam. Myślę, że posmakuje nawet tym, którzy lubują się w wypiekach z mąki pszennej.
Ciasto wychodzi malutkie, nie ma dużo krojenia ani babraniny. Prostota i pełnia smaku. Polecam!
(przepis pochodzi z bloga Moje wypieki)
Składniki:
- 1 średniej wielkości jabłko (125 - 150 g)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 50 g zmielonych migdałów
- 150 g mąki żytniej razowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 75 g masła
- 50 g golden syrupu (lub miodu)
- 100 g cukru muscovado*
- 75 ml mleka, w temperaturze pokojowej
- 1 jajko, w temperaturze pokojowej
- płatki migdałów, do oprószenia
Jabłko obrać, wykroić gniazdo nasienne, pokroić w 1 cm kostkę. Oprószyć cynamonem i wymieszać.
W naczyniu wymieszać zmielone migdały, mąkę, proszek. Odstawić.
Do małego garnuszka włożyć masło, golden syrup, cukier muscovado. Podgrzewać, mieszając, do rozpuszczenia cukru. Lekko przestudzić. Przelać do większego naczynia. Dodać jajko i mleko, roztrzepać widelcem. Dodać suche składniki i wymieszać, by nie było grudek. Wsypać jabłka i wymieszać.
Foremkę keksówkę o wymiarach 20 x 8 cm wysmarować masłem, wysypać otrębami. Wyłożyć do niej ciasto, wyrównać, posypać płatkami migdałów. Piec w temperaturze 170ºC przez 40 - 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.
* warto nieznacznie obniżyć zawartość cukru
Smacznego :)
Pozdrawiam,
I jeszcze szklanka mleka i mogę zasiadać :) Smakowite i nareszcie żytnie!
OdpowiedzUsuńSzklanka mleka zdecydowanie tu pasuje :)
Usuńciekawy przepis.. zdrowy i pyszny :) wygląda jak chlebek
OdpowiedzUsuńTeż mi się tak skojarzyło :)
Usuńmniam, wygląda bardzo aptecznie
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńNo nareszcie i tu pichcisz :-D
OdpowiedzUsuńWygląda niesamowicie apetycznie :-D
Heh... muszę zacząć się odchudzać, żeby próbować Twoich przepisów XD
Odchudzanie Ci niepotrzebne. Sama pichcisz bardzo apetyczne rzeczy, więc ja też muszę chyba schudnąć żeby próbować Twoich przepisów. Może od czasu do czasu zamieścisz jakiś u siebie? :)
UsuńOdchudzę się i tak ;-) no i oczywiście i tak się przymierzam do Twoich przepisów :-) Co do zamieszczania, to ja oddam księciu co książęce i nie będę się ośmieszać, bo kuchnia to nie moja domena :-) Owszem czasem coś piekę, ale to wszystko :-)
UsuńA tam, widziałam zdjęcia Twoich wypieków i nie zgadzam się z Tobą. Kuchnia to zdecydowanie Twoja domena i każdego kto ma trochę chęci i dobry przepis. Ja mam po prostu chęci i szukam przepisów prostych, które raczej nie mogą się nie udać. Ot cały sekret :)
Usuńahh uwielbiam takie ciasta! moja mama robiw sezonei zawsze bardzo syzbciutka biszkoptowa babke z jabłkami, ta wyglada nieco zdrowiej jednak ze wzgledu na make :) szkoda tylko ze i miod i cukier... ja na razie nie moge sobie pozwolic ;-)
OdpowiedzUsuńmam pytanie :) jak sie mozna z Toba skontaktowac, tylko przez ten formularz w zakladce kontakt? :)
UsuńMam nadzieję, że moje słodkości nie przeszkodzą Ci w tym co sobie zaplanowałaś :P Ja tam miodu i cukru nie żałuję. A że moje biodra, uda i pośladki potem rosną - no cóż...hehe.
UsuńDokładnie tak - przez formularz albo np. za pośrednictwem Twittera. Ale już Ci wysłałam na Twój blogowy mail swój adres :)
aż ślinka cieknie
OdpowiedzUsuńCieszę się :D
UsuńOMG! wygląda PRZEPYSZNIE! :>
OdpowiedzUsuńdaj kęsa!
Śmiało, częstuj się :)
Usuńwygląda genialnie, idealne wizualnie ciasto:D
OdpowiedzUsuńMiło to czytać :)
UsuńCiekawy przepis. Nigdy tego typu ciast nie robiłam. Tzn. nigdy żytnich. ;)
OdpowiedzUsuńPrzekonałaś mnie tym jabłkiem i cynamonem. Mniaaam...
Nie jest to typowe ciasto pszenne - słodkie i delikatne. Raczej przez mąkę robi się nieco wytrawne ale przynajmniej jest dużo zdrowsze :)
Usuń